3/2/09

Juan Gelman

El Sant Jordi passat la meva mare em va sorprendre amb aquesta deliciosa i acurada edició de l'últim poemari de Juan Gelman.

Juan Gelman
va néixer a Buenos Aires en el 1930. Ha rebut el "Premio Nacional de Poesía" d'Argentina (1997), el "Premio Juan Rulfo" (2000) i el "Premio Reina Sofía" (2005). En el 2007 se li va concedir el "Premio Miguel de Cervantes", el guardó més prestigiós de les lletres castellanes.


La seva obra es caracteritza per l'elevat grau de compromís social i en contra de les injustícies, potser per les experiències que li ha tocat viure amb el seu fill.

És considerat un dels millors poetes llatinoamericans. I llegint el seu últim poemari és magnifica tota la poesia en castellà de la seva generació, on cada vers té un pes específic. Us deixo el seu bloc.


La mecánica del alma no
significa estar
adentro. Caminar, respirar, ver,
escuchar, los demás,
no significa estar afuera.
El dentrofuera es un temblor tardío
y está ahí:
en una lejanía
que mece con
palabras que vencieron al fuego.


Mundar
2008

4 comentaris:

la Teresa ha dit...

Un poema magnífic! Gràcies per compartir aquest regal amb nosaltres

Albert ha dit...

Gelman no és únicament un gran poeta, és també una gran persona, i ho ha demostrat moltes vegades. I la seva humanitat té molt a veure amb la seva modèstia.

Laura Dalmau ha dit...

Teresa, la poesia de Gelman recorre emocions i experiències que s'identifiquen amb una comunicació efectiva i immediata, entre lector i autor.

Laura Dalmau ha dit...

Albert, la sinceritat del seu llenguatge ja esmena el que comentes sobre la seva persona.